Nieuwe cursussen bij Toonbeeld Geesterhage - De Castricummer

2022-03-18 03:02:35 By : Mr. Qing Yi

Castricum – Op 10 en 11 maart starten bij Toonbeeld Geesterhage twee bijzondere beeldende cursussen. Op donderdagavond een cursus grafiek en op vrijdagochtend een cursus staal. Twee niet alledaagse disciplines die beide worden onderwezen door docent Serge van Empelen. Een mooie aanleiding om, nu het weer mag, kunstzinnig aan de slag te gaan!

Eén van de favoriete uitingsvormen van docent en beeldend kunstenaar Serge van Empelen is grafiek: ,,Ik heb een enorme passie voor een vers gedrukte ets op het dikke handgeschepte papier. De prachtige fijne lijntjes die getekend zijn met droge naald of via een aquatint, de verschillende grijswaarden die je in een aquatint kunt creëren. De afdruk van een uitgesneden lino, de uitstraling en het eigen karakter van deze technieken is niet te evenaren met welke andere techniek dan ook.’’ Deze cursus geeft inzicht in de grafische technieken. Etsen, linosneden, zeefdrukken, alles kan aan bod komen. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe de processen werken. Leer één of meerdere technieken van grafiek in deze bevlogen lessen en verwonder je over de prachtige artistieke resultaten die de grafische technieken je kunnen bieden.

Een beeldende activiteit als samenwerking tussen Perspectief en Toonbeeld Geesterhage. Op veertien vrijdagochtenden ga je aan de slag met het leren bewerken van staal. Naast de praktische informatie over het lassen van staal, werken met een haakse slijper en het gebruiken van bijvoorbeeld een aambeeld gaan de deelnemers met allerlei soorten staal uiteindelijk een beeld maken. Een ieder is vrij om een beeld in zijn vorm of wens te maken na het gezamenlijk doorlopen van het artistieke proces. Allereerst maakt men een schets op papier of met boetseerwas en klei om het idee samen met de leraar te kunnen bespreken en bekijken wat de cursist uiteindelijk in staal wil gaan maken en wat de mogelijkheden zijn.

De cursist kan ook met zogenoemde ‘ready-mades’ aan de gang. Gevonden stukken compileren en er een abstract beeld van vormen. Een combinatie van staal en andere materialen levert ook bijzonder fraaie beelden op! Maak een stalen lijst: hoe moeten de hoeken dan gezaagd en geslepen voordat je het gaat lassen? Het is ook simpelweg oefenen; een goede las leren leggen die vast zit! Een plaat staal op een aambeeld krom leren slaan. Werken met beton-ijzers als draagconstructie en… hoe werk je veilig met staal en de machines? Met een professioneel geoutilleerd atelier bij Toonbeeld kunnen de deelnemers in deze lessen goed uit de voeten.

Kijk op www.toonbeeld.tv voor meer informatie of bel tijdens kantooruren met de administratie: 0251 659012. (Foto: aangeleverd)

De Castricummer Zeeweg 189-191 1971 HB IJmuiden 0255-520456 info@castricummer.nl

Castricum, Bakkum, Limmen, Akersloot en De Woude

Contact Andere uitgaven Bezorgklacht Voorwaarden Privacyverklaring