Sensoren houden industriële installaties veilig en actueel - MetaalNieuws, het laatste nieuws uit de Metaalbranche

2022-05-06 18:47:45 By : Mr. Ryon Ching

Home Nieuws Overzicht Sensoren houden industriële installaties veilig en actueel

Intures uit Velsen-Noord heeft een haalbaarheidsvoucher ontvangen van Smart Industry Noordwest voor het testen van een innovatieve methodiek om assets veilig en actueel te houden.

Intures kan door de haalbaarheidsvoucher een use case bij Tata Steel uitvoeren om de werking van sensoren te bevestigen. Dat gebeurt bij een kraanbaanconstructie waar enorme kranen met pannen vloeibaar staal overheen rijden.

Binnen de huidige industriemarkt zijn verouderde installaties (‘ageing assets’)  een steeds actueler thema. Omdat bij veel installaties en gebouwen tegelijkertijd het einde van de beoogde levensduur bereikt wordt, zijn producenten door de hoge kosten niet in staat om deze te vernieuwen. Intures merkte dat veel producenten tegen dit probleem aanlopen en heeft daarom een methodiek bedacht om assets veilig en actueel te houden. Om dit van de grond te krijgen was geld nodig. Dit geld is er nu. Nu de haalbaarheidsvoucher Smart Industry Noordwest is toegekend, is Intures gestart om de methodiek te testen en kan het bedrijf de methodiek hopelijk volgend jaar breder uitrollen.

Elke installatie heeft een theoretische einde levensduur. Het is dus niet de vraag óf een installatie door veroudering gaat falen, maar wanneer. Inspectie is hierbij een veel gebruikte methode als beheersmaatregel, maar is vaak niet voldoende geborgd. Jarno Water, operationeel directeur bij Intures vertelt: “Onze klanten zijn continu bezig met risicoafwegingen. Je wilt beheersbaar in bedrijf blijven, maar je wilt ook weten wanneer een installatie gaat falen.

Veel installaties zijn verouderd, maar wanneer ga je over tot vervangen. Het is een afweging die je maakt op basis van veiligheid, beschikbaarheid en economisch belang. Met de methodiek die wij hebben ontwikkeld creëer je een beheersbare situatie waarbij je het optimum kan bereiken. Wij inspecteren en monitoren de installatie door middel van visuele inspectie, niet-destructief onderzoek en sensortechniek. Hierdoor kan je beter voorspellen wanneer de installatie gaat falen en kun je voortijdig ingrijpen.”

Installaties of constructies krijgen op een gegeven moment te maken met vermoeiingsverschijnselen. Vroeger waren er geen tools om dit te kunnen meten. Daar zijn tegenwoordig speciale sensoren en software voor beschikbaar. Dennis Heemskerk, Teamleider Industrie bij Intures: “Door geluidsgolven te meten en te registreren, kunnen wij afwijkingen in het materiaal veroorzaakt door vermoeiing meten. Na inspectie plaatsen wij sensoren op strategisch kritische plaatsen. Dit kan lokaal zijn waar al een vermoeiingsscheur zit of juist op een plek waarvan wij denken dat een vermoeiingsscheur kan gaan ontstaan. De sensoren zijn erg gebruiksvriendelijk, je plakt ze met een magneet op de constructie, zijn zonder draad en communiceren met 4G.

Intures heeft de haalbaarheidsvoucher ontvangen voor het uitvoeren van een use case bij Tata Steel om de werking van sensoren te bevestigen. In de Oxystaalfabriek bevindt zich een kraanbaanconstructie waar enorme kranen met pannen vloeibaar staal overheen rijden. Dennis: “We houden de staat van de kraanbaanliggers al een aantal jaar in de gaten door middel van een jaarlijkse visuele inspectie en niet-destructief onderzoek technieken.

We weten dan ook exact de onderhoudsstaat van de liggers en houden deze nauwlettend in de gaten. Aan de hand van de inspectieresultaten hebben wij een monitoringsplan en trendanalyse opgezet waar wij ook sensortechniek aan willen toevoegen. Op basis van dit monitoringsplan maken we een webapplicatie zodat iedereen mee kan kijken naar de resultaten. Iedere afwijking wordt vastgelegd en bewaakt. Ons doel is om binnen twee maanden de werking van de set-up te demonstreren.”

Intures inspecteert op dit moment veel constructies en installaties ‘on site’, maar verwacht dat dit gaat veranderen als sensoren breed kunnen worden ingezet. Dennis: “De huidige manier van inspecteren is vrij conservatief, tijdrovend, visueel en met oude technieken. De slimme technieken zijn er wel, maar we passen ze nog te weinig toe. Ik hoop dan ook dat we dit concept bij meerdere asset owners kunnen introduceren. Installaties worden ouder en sensoren zijn voor het onderhoud in mijn ogen echt de oplossing.” Jarno vult aan: “De volgende stap die we willen zetten is het maken van een digital twin dashboard.

Onze inspectieresultaten worden momenteel al ondersteund door digital twins (3D modellen). We streven ernaar om de resultaten van de sensoren te projecteren in een digital twin zodat je de meetwaardes live én in een 3D-weergave kan zien.”

Hoekman RVS investeert in 30 kW Eagle fiberlaser

Index presenteert nieuw G220 draai-freescentrum op Open Huis

Bezoekersregistratie TechniShow en ESEF Maakindustrie gestart

Heller Open House richt zich op nieuwe generatie vier- en vijfassers

IF Design Award voor Rota THW3 klauwplaat

Ontbramen, afronden en finishen! Wij ontwikkelen, bouwen en verkopen topmachines voor het ontbramen, afronden…

Compacte uitbreiding van snijcapaciteit Daamit

VDL lanceert online bestelplatform OrderOn.com

RVS-specialist Dumaco Woerden blinkt uit in XXL productie

Samenwerking MetaalNieuws en Flam3D

TechniShow komt op cruciaal tijdstip

efficiënter produceren met slimmere opslagsystemen voor plaatwerk en langgoed Enkele jaren geleden zochten we bij…

Metaalbedrijf Baas in Almelo is al meer dan 25 jaar een betrouwbare en klantgericht…

Met ons geavanceerde machinepark kunnen we elke denkbare bewerking voor u uitvoeren, met de…

247TailorSteel is de toonaangevende ‘slimme’ fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantdelen…

IJzersterk vakmanschap op maat. GICOM is een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf met een uitgebreid assortiment plaatwerk…

Ontbramen, afronden en finishen! Wij ontwikkelen, bouwen en verkopen topmachines voor het ontbramen, afronden…

Machines voor het ontbramen, schuren, afronden, borstelen en metaalfinishen. Onze metaalmachines verzorgen de afwerking…

Th. Wortelboer levert, verhuurd, repareert en onderhoud machines en gereedschappen voor onder meer lasvoorbewerking…

29-03 Tata Steel Nederland Tubes produceert koudgevormde gelaste koolstofstalen buizen en profielen met een diameter…

27-03 De nieuwe milieu-installatie bij de Pelletfabriek, waar de grondstoffen worden gemaakt voor de productie…

21-03 Het is een belangrijke stap uit het verbeterprogramma Roadmap Plus, een investeringspakket van meer…

09-02 Hans van den Berg, CEO Tata Steel Nederland: “Goede lasbaarheid is een vereiste voor…

20-10 Met de nieuwe installatie kan Tata Steel een nog breder palet geavanceerde staalsoorten produceren,…

20-10 Buizen en kokerprofielen gemaakt uit deze staalsoort krijgen na verloop van tijd een dichte…

13-10 Het volledig duurzame gebouw huisvest twee hightech nieuwe productielijnen, die de leidende rol van…

06-09 Cihan Lacin, bestuurder FNV Metaal: “Dit is goed nieuws voor het klimaat, Tata Steel…

Klik hier om je aan te melden

MetaalNieuws, PlaatBewerkingsNieuws en VerspaningsNieuws zijn uitgaven van 54U Media BV

De lezers van MetaalNieuws zijn ruim 17.000 ondernemers in de Nederlandse en Belgische metaalverwerkende industrie, waarvan er 12.000 behoren tot het midden- en kleinbedrijf (MKB).