Startproblemen, accu en druppelladers. Wintertijd; accutijd – Oldtimers in Auto Motor Klassiek

2022-03-18 03:01:01 By : Mr. Songyuan Huaxing

door Dolf Peeters 10 januari, 2020, 12:39 2 Reacties

Geniet van dagelijks gratis verhalen over oldtimers in uw email en schrijf gratis in. 

Nu onze klassiekers weer staan te dromen over warmer tijden, verdwijnen de accu’s weer uit ons bewustzijn. Het seizoen heeft dankzij de klimaatomslag weer prettig lang geduurd. En de kans bestaat dat onze klassieke motor tot november heeft gereden. Na die laatste prettige rit werd hij weggezet, waarna we bruut werden overvallen door de feestdagen. En wat je dan allemaal aan je hoofd hebt… Het winterklaar maken is er bij aardig wat mensen dus bij ingeschoten, net als vorig jaar. En wat krijgen we dus van het voorjaar? Startproblemen door een dode accu. Laten we dus alvast even nadenken over accu’s en lente.

Er zitten gaten in mijn shirt Een risico van acculaden is dat er kans op brand is. Als je accu’s een nachtje oplaadt, is dat risico nog groter: er is dan niemand die tijdig kan ingrijpen als het misgaat. Het laden van accu’s brengt verschillende brandrisico’s met zich mee.

Spatjes accuzuur doen vreemde dingen met je kleding. En met je huid. Verwijder accuspatten op de huid zo snel mogelijk door ze flink in te zepen en goed weg te spoelen. De zeep is basisch. Dat neutraliseert het zuur. De aangetaste plek bedekken met een papje van aardappelrasp werkt ook. Een doktersbezoek kan raadzaam zijn. Beter is het om bij het werken aan een accu handschoenen en een veiligheidsbril te dragen. En ‘zeker en vast’ niet je favoriete jeans en shirt.

Als een accu geladen wordt, dan kan hij ontploffen. Dat kan komen door een fout in de accu, een te hoge laadspanning (kapotte spanningsregelaar) of door problemen met de acculader. Geld verspillen is altijd jammer. Maar de heel goedkope laders die soms bij de prijsvechter in de aanbiedingenbak liggen? Die blijven daar maar liggen. Een lader – of eigenlijk meer een accu fitness centrum – van Accumate of Ctek bijvoorbeeld, kost serieus geld. Maar is duidelijk de betere koop.

Oh ja: Laat de accu het liefst buiten de machine overwinteren. En kijk bij het verwijderen eens naar de bedrading in de buurt van de accu. Daar wil ook nogal eens wat onverwerkt leed zitten. En kroonsteentjes? Die horen niet thuis in een motorfietsbedrading.

Even terzijde: zorg voor een brandblusser in de sleutelruimte In de garage zijn meer dingen die brand kunnen veroorzaken dan accu’s. Denk ook aan de pauwenstaart aan vonken van een haakse slijper. Vonken en los slingerende poetsdoeken staan samen voor een vurige relatie! CO2 en BCF, dat zijn heel schone blusmiddelen. BCF blust daarbij veel effectiever. BCF is verboden omdat het een ‘ozone depletion factor’- een ozon knaagfactor – van tien of daaromtrent heeft. Het verhaal achter het verbod is vanzelfsprekend daas en bureaucratisch. Maar dat doet aan het verbod niets af. CO2 blust ook restloos, maar is slechts beperkt geschikt voor het blussen van vaste stoffen en de blusconcentratie is zo hoog dat hij bewusteloosheid of de dood kan veroorzaken.

CO2 heeft een uitstroomtemperatuur van -60°. Dat is ook reuze handig voor het inkrimpen van cilinderbussen en zo. Na gedane arbeid hang je de dan bijna lege blusser terug aan de muur en je hoopt er het beste van. In de hobbysector gebruikte blussers worden meestentijds niet gecontroleerd of direct na gebruik hervuld. Dat is een aandachtspuntje! Poederblussers zijn in een technische ruimte niet handig. Het blusmiddel is superfijn poeder dat hygroscopisch en corrosief is. De versie voor louter vloeistofbranden is daarbij sterk laxerend.

Persoonlijk heb ik de kleine advertenties nageplozen nadat ik mijn bcf blusser had gebruikt. Het ding mocht niet meer hervuld worden. Met dank aan Internet hangt er weer eentje in de schuur. De voortreffelijk bluswerking heeft er trouwens wel voor gezorgd dat het blusmiddel nog wel in vliegtuigen gebruikt mag worden. Maar ja, zo’n budgetjet alleen al stoot al zoveel accijnsvrije viezigheid uit dat zo’n paar blussers er ook nog wel bijkunnen.

Lion accu’s zijn top. Heb er eentje in Blauwtje. Die Lion trapt veel harder met het elektrisch startbeen. Beneden 10 graden C gaat het met Lion accu’s hard achteruit. Niet iets voor winter doorrijders helaas.

Aanduiding BCF van blussers duidt op geschiktheid voor de diverse brandklassen. Ik neem aan dat hier met BCF de halon blusser bedoeld wordt. Dat is een ozon killer maar is tevens wel de beste blusser die wij kennen. Heb er nog eentje staan en die is mij heilig uit veiligheidsoogmerk.

Loodaccu is evt vervagbaar door een Li-Ion accu. Die ontlaad veel miner tijdens de winterslaap. Kost wel een stuk meer dan de ribuitjelijf Pb accu. Heb ik trouwens aangeschaft, nu zo’n 4 jaar terug, omdat mijn goede yuasa te weinig startstroom leverde. Na 4 jaar “schopt” de li-Ion de wing nog steeds heel vlot aan. Wat ook wijs is is om een accupool los te gooien. Bleek,na een paar weken stilstaan en een leeeege accu dat er bij de wing met alles uit een stroompje van 30 mA liep. Bleek de klok te zijn die de accu helemaal leegtrok Li-Ion levert trouwens nog een gewichts besparing van zo’n 4kg op😂 . neemt ook aanzienlijk minder plek in.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Ja, ik wil me ook graag aanmelden voor de nieuwsbrief

Attachments The maximum upload file size: 8 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here

Bedankt voor het aanmelden. U vindt een bevestiging in uw email in- of spambox.