De koninklijke familie volgen, The Streamers op paleis Noordeinde en autopuzzeltochten in Friesland: dit is er te doen op Koningsdag - Leeuwarder Courant

2022-03-18 03:04:44 By : Ms. Alice Zhou

Koninklijk gezin op Koningsdag zonder familie naar Eindhoven. ANP

Eerlijk is eerlijk, er mag al meer dan vorig jaar, toen bleef de koning op zijn eigen verjaardag noodgedwongen thuis en werd Koningsdag omgedoopt tot Woningsdag. Dit jaar, op de 54e verjaardag van de koning, verlaat hij samen met zijn gezin wel de paleismuren en viert hij zijn verjaardag in Eindhoven, waar een speciale ‘corona-editie’ is opgezet.

Koning Willem-Alexander begint de viering van zijn verjaardag achter het stuur van een unieke, ruim 55 jaar oude DAF Kini met open dak. Zijn dochter, prinses Amalia, zit naast hem. Het koninklijke gezin maakt dan een besloten wandeling en zal daarna voornamelijk op de High Tech Campus blijven, waar een soort televisieshow is opgezet. Alles is vanaf 10:50 uur te volgen op NPO 1.

Ook kan er om 16:30 uur - net als vorig jaar - meegedaan worden aan de Nationale Toost , dan heffen veel Nederlanders tegelijkertijd het glas. Door een sms met daarin ‘Oranje’ te sturen aan het nummer 4333 doneer je een ‘borreltje’ aan een ander, dat kost 2,50 euro, die naar het Oranjefonds gaat.

De ‘grootste gelegenheidsband van Nederland’, The Streamers , verzorgt op Koningsdag haar tweede optreden. De band, met onder andere Rolf Sanchez, Thomas Acda en Paul de Munnik, zangeres Maan, Kraantje Pappie en Armin van Buren, is door koning Willem-Alexander uitgenodigd op paleis Noordeinde. Vanaf 19:30 uur zijn ze via een livestream te zien, kaarten voor deze livestream zijn gratis en nog steeds beschikbaar .

Grote feesten en rommelmarkten zitten er door corona nog niet in, maar op Koningsdag lijkt het dit jaar wel heerlijk lenteweer te worden. Volgens Weer.nl blijft het de hele dag droog en is er veel zon. De ochtend start nog wel fris, in de nacht kan het hier en daar nog vriezen. In de loop van de dag wordt het warmer, met temperaturen van 13 graden in het noorden tot 17 graden in het zuiden. De zon schijnt volop, het noorden en noordwesten krijgt te maken met meer bewolking.

En voor het eerst sinds 1909 valt er een bijzonder weerfenomeen te zien op een koninklijke feestdag: een supermaan . Bij een supermaan lijkt de volle maan ongeveer 7 procent groter en 14 procent feller dan normaal. Het weer helpt een handje mee om de ‘once-in-a-lifetime’ superkoningsmaan te zien. Dinsdag is de kans op opklaringen namelijk groot. Mogelijk trekken ook sluierwolken over ons land en dat kan nog een ander bijzonder fenomeen opleveren: een superkoningsmaanhalo . Dat is een kring om de superkoningsmaan, meldt Weeronline. De volle maan komt dinsdag om 21:40 uur op in het zuidoosten. De supermaan is tijdens de maansopkomst het mooist, wanneer de volle maan laag aan de hemel staat.

Qua activiteiten is het natuurlijk een stuk ingetogener dan andere jaren, maar er wordt zeker wel wat georganiseerd. Zo zijn er verschillende Oranjeverenigingen in de provincie die autopuzzeltochten organiseren. In Nijland vertrekken deelnemers op verschillende tijdsstippen in groepjes per auto langs verschillende posten in de provincie, zo is de bedoeling. Per spel kunnen ze punten verdienen, grotendeels zonder de auto uit te hoeven. En ook de Oranjevereniging Rinsumageast en Sibrandahûs heeft een autopuzzeltocht op touw gezet.

In Koudum krijgen de ouderen van zorgcentrum de Finke hartjes op Koningsdag, beschilderd door zo’n 250 basisschoolleerlingen uit het dorp. Voor Koningsdag zelf kunnen de basisscholieren meedoen aan een wedstrijd tuinversieren , voor peuters is er een tekenwedstrijd en voor de volwassenen een bier- en wijnproeverij , gewoon thuis, vanaf de bank.

En om toch nog een beetje in de vrijmarktsferen te blijven op Koningsdag organiseren ze in Surhuisterveen en Harkema opritverkopen .

Dan blijft er natuurlijk ook nog de optie over om er nogmaals een ‘Woningsdag’ van te maken en thuis te blijven. Met deze 10 oranje recepten kom je ook thuis helemaal in de oranjesfeer.

Release: fee4149b6c4b2dbf01e59655034ae02449851072