IJsblokjesmachine, ijsmachine en slushmaker: deze keukengadgets vanaf €10 zorgen voor verfrissing |TechStage

2022-07-01 21:17:13 By : Ms. Alina Xie

IJskoude drankjes, slush-ijs, ijsrolletjes en ijs verkoelen je in de zomerse hitte en kunnen ook thuis gemaakt worden.TechStage laat zien welke gadgets geschikt zijn.Met zomerse temperaturen en de beste zonneschijn zijn koude desserts en drankjes een must.Het aanbod aan praktische keukengadgets is enorm en de prijsverschillen tussen de apparaten enorm.Maar wat zijn de verschillen en waar moet je op letten voordat je een ijsblokjesmachine en ijsmachine koopt?TechStage heeft een overzicht gekregen en laat zien waar je op moet letten bij de verschillende apparaten.Deze gids maakt deel uit van de themawerelden Zomer en Keuken.Hier laten we vreemde dingen zien, zoals een 3D-printer voor chocolade (testrapport), laten we waterkokers zien met een app of vergelijken we keukenmachines en zwembadvarianten.De klassieke keukengadget voor de zomer is natuurlijk de ijsmachine.Hier kun je je eigen recepten implementeren en achteraf weet je ook wat er daadwerkelijk in zit.Maar wat zijn de verschillen tussen ijsmachines en is het de moeite wel waard?De makkelijkste manier om zelf ijs te bereiden zijn simpele plastic of siliconen mallen.De ijsvormen voor 10 tot 30 euro worden gevuld met sap of yoghurt en daarna in de vriezer gezet.Of de varianten met houten handvat, kunststof handvat of om eruit te duwen beter zijn, is uiteindelijk een kwestie van smaak.Wat ons betreft een waardevolle en goedkope klassieker, waarmee ook individuele combinaties zoals banaan-kers kunnen worden gerealiseerd.Er zijn twee categorieën ijsmachines voor ijs.De simpele ijsmachines zonder eigen koeling en de hoogwaardige ijsmachines met compressor.Bij beide varianten worden de ingrediënten toegevoegd en vervolgens met een elektrische mixer in de ijskoude kom gemengd tot de gewenste consistentie is bereikt.Meestal moet dit ijs echter snel en volledig worden opgegeten, omdat het zelfgemaakte ijs bevriest wanneer het in de vriezer wordt bewaard en zijn consistentie en romigheid verliest.Zelfs langzaam ontdooien brengt zelden weer een aangename consistentie.Het zelfgemaakte ijs moet daarom altijd vers worden bereid.Belangrijkste verschil tussen goedkoop en duur: Bij machines zonder compressor moet de mengkom of het koellichaam eronder 8 tot 14 uur van tevoren in de vriezer en de ervaring leert dat de koeling meestal alleen voldoende is voor een sorbet- zoals consistentie.Indien dit gewenst is, is de oplossing goedkoop en goed geschikt.Dergelijke eenvoudige ijsmachines zijn verkrijgbaar voor ongeveer 20 tot 50 euro.Nadelen zijn de benodigde ruimte in de vriezer en het feit dat je niet spontaan kunt starten.Compressorijsmachines zijn verkrijgbaar vanaf minder dan 200 euro - de Medion- en Unold-modellen zijn enkele van de goedkoopste machines in de prijsvergelijking met prijzen van 150 tot 170 euro.Deze apparaten, die al veel omvangrijker zijn, nemen veel ruimte in beslag in de keukenkast of kelder, maar ze werken ook spontaan zonder voorbereiding en maken geweldige ijscreaties mogelijk.Doordat een compressor hier voor actieve koeling zorgt, is het koeleffect over langere tijd mogelijk en ook gelijkmatiger en sterker dan bij de goedkopere oplossing.Hierdoor is hier alles mogelijk, van sorbet tot egaal bevroren ijs.In principe hebben we goede ervaringen met zelfgemaakt ijs - maar je moet op een paar dingen letten.Het is dus niet zo eenvoudig om de gewenste consistentie en de gehoopte smaak te krijgen.Als u perfecte resultaten verwacht zonder oefening, zult u teleurgesteld zijn.Hier moet je plezier hebben en met tegenslagen kunnen leven.Plan ook voldoende ruimte voor de apparaten.Kant-en-klare ijspoedermengsels en pasta's zijn een goed startpunt voor je eigen creaties.Een tip: als je gewoon je eigen ijscreatie wilt toveren voor een speciaal evenement of als een happening met de kinderen, dan kan je dat zonder ijsmachine doen met een paar dessertpakketoplossingen uit de supermarkt.Een bijzondere vorm van koele desserts die de laatste jaren steeds populairder is geworden, is het zogenaamde gerolde ijs.Uiteindelijk is de manier waarop het werkt vergelijkbaar met klassieke ijsmachines, maar hier wordt het ijs niet in grote hoeveelheden gemaakt, maar in porties.In plaats van een roerwerk wordt hier gebruik gemaakt van een spatel en spierkracht, waarmee de ingrediënten zoals vers fruit, sappen, yoghurt of iets dergelijks worden gemengd, fijngehakt en vervolgens herhaaldelijk op het ijskoude roestvrijstalen oppervlak verdeeld.Omdat hier slechts een dunne laag gekoeld hoeft te worden, bevriest het snel aan de oppervlakte.Als je het met de schraper verwijdert, rolt het gekoelde ijs op – vandaar de naam van deze specialiteit.Nogmaals, er is een goedkope en een dure oplossing.In de eenvoudige variant wordt de ijsplaat gebruikt als koellichaam.Voor gebruik moet het enkele uren in de vriezer.De methode werkt, maar je moet snel zijn, omdat de afkoeling niet lang duurt en ook niet bijzonder sterk is, zijn hier slechts enkele rollen mogelijk uit onze ervaring.Eenvoudige varianten met een koellichaam ter grootte van een plaat en een kunststof spatel zijn verkrijgbaar tussen de 25 en 40 euro.Grotere versies van Fikujap kosten bijvoorbeeld rond de 40 tot 60 euro.Deze goedkope oplossing is ideaal om uit te proberen (met de kinderen);ook de ruimtebehoefte is beheersbaar.Maar verwacht hier geen grote hoeveelheden ijs.Bij twijfel helpt het kopen van een set met twee koellichamen voor 30 euro.Als de ijsrolletjes genoeg moeten zijn voor het hele gezin of voor vrienden en kennissen, dan is een machine met sterke, actieve koeling veel beter geschikt.Net als bij de normale ijsmachines drijft dit de prijs aanzienlijk op.De goedkoopste modellen van bijvoorbeeld Ultratec zijn er al vanaf zo’n 200 euro.Onze beoordeling: een geweldige gadget met veel potentie.U moet hier echter ook wat oefentijd plannen en het apparaat daadwerkelijk regelmatig gebruiken, zodat de investering de moeite waard is.Twee keer per jaar zou de aanschaf voor ons te duur zijn en de benodigde ruimte te hoog.Natuurlijk, ijsblokjes horen bij de zomer.Of het nu in een frisdrank, cocktail of als toevoeging aan ijskoffie is - uiteindelijk kun je er op een warme dag niet genoeg van op voorraad hebben.De kant-en-klare ijsblokjes in kilozakken van het tankstation of de supermarkt zijn hier ideaal voor feestjes, maar zijn op middellange termijn duur en hebben veel ruimte in de vriezer nodig voor opslag.Dankzij de goedkope ijsblokjesvormen is zelf maken de goedkoopste oplossing - ook als je wat tijd moet vrijmaken voor de bereiding van grotere hoeveelheden.Naast de klassieke kubussen zijn er ook grappige en curieuze vormen.Het bereik op Amazon alleen is enorm.Zo zijn er de XL ijsblokjesvormen in een dubbelpak voor 15 euro, het dubbelpak voor stijlvolle zeshoekige blokjes voor 12 euro, vormen voor ronde ijsballen vanaf 10 euro, ijsstokvormen (dubbelpak) voor 16 euro of de ruitvorm voor 6 euro.Nog niet gek genoeg?Dan zijn misschien de schedelijsmallen voor 16 euro, haaienvinnenijsblokjes voor 10 euro of mallen voor borrelglaasjes van ijs wel iets voor jou.Deze oplossing is echter niet geschikt als er beperkte ruimte in de vriezer is en een hoge doorvoer van ijsblokjes.Onze favoriete gadget voor de warme maanden is dan ook de ijsblokjesmachine of de ijsblokjesmachine.Als je niet het genoegen hebt om een ​​moderne XL-koelkast met geïntegreerde ijsblokjesdispenser te bezitten, kun je hier een goedkope en effectieve oplossing krijgen vanaf ongeveer 120 euro.Hoewel de soms gegeven reclame "ijsblokjes in minder dan 10 minuten" te mooi klinkt om waar te zijn - als het gaat om het maken van kleine ijsblokjes, is deze bewering waar!Grotere kubussen duren ongeveer tien tot dertien minuten.De opgegeven productiehoeveelheden van twaalf tot vijftien kg ijsblokjes in 24 uur zijn dus redelijk realistisch.Tenminste als het ijsblokjesbakje regelmatig wordt geleegd en het waterreservoir wordt gevuld.Grotere systemen hebben dus een wateraansluiting.In de praktijk zorgt dit er meestal voor dat er altijd voldoende aanvulling is.Als u een tuinfeest organiseert, kunt u in zeer korte tijd grote hoeveelheden voor voorraad produceren.Als je het spontaan nodig hebt, zijn er na ongeveer 30 minuten voldoende ijsblokjes voor de eerste ronde drankjes klaar.Waarom pas na een half uur als het minder dan 10 minuten zou moeten duren?De eerste blokjes na het inschakelen zijn nog erg klein en de blokjes smelten in het begin ook snel in de machine, waardoor het zo'n drie tot vier passen duurt voordat er voldoende ijs is.Zodra er een paar ijsblokjes in de opvangbak zitten, daalt de temperatuur in de machine en behouden de ijsblokjes urenlang hun vorm.De machine draait al weken regelmatig voor ons en voorzag ons zelfs van verse ijsblokjes direct bij de steengroevevijver - het verbruik van bijna 140 watt was geen probleem voor de geteste zonnegenerator.Maar ook hier zijn er een paar dingen om in gedachten te houden.De ijsblokjesmakers hebben dus (weer) veel ruimte nodig in de kast of plank.Aan de andere kant mag het geluidsniveau van goedkope apparaten niet worden onderschat.Het constante ventilatorgeluid kan op den duur vervelend worden, daarom moet u nadenken over een goede installatielocatie.Daarnaast raden wij aan om over te stappen op mineraalwater als het leidingwater erg kalkhoudend is, omdat het schoonmaken anders erg tijdrovend is en de levensduur van de machines bij twijfel korter is.Als je geen zin hebt om je kostbare drankje te verwateren met ijsblokjes, hoef je niet af te koelen.Zogenaamde whiskystenen of bevroren stenen stralen koud uit, maar lossen niet op en veranderen de smaak niet.Deze herbruikbare koelstenen zijn gemaakt van basalt, speksteen, graniet of roestvrij staal voor zo'n acht tot twintig euro.Edele sets met een chique houten kist kunnen soms 50 euro en meer kosten.Met water gevulde plastic ijsblokjes zijn ook geschikt voor kinderhanden en gevoelige glazen.Ze zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 12 euro voor 60 stuks.Als je kinderen hebt, ontkom je niet aan slushy ice (zogenaamde slushies).De felgekleurde en zeer zoete drankjes zijn uiteindelijk half bevroren water met zoetstoffen.Ze bestaan ​​meestal uit gemalen ijsblokjes (crushed ice) en siroop.De bereiding werkt ofwel met behulp van speciale slushbekers vanaf 15 euro of in speciale slushmachines vanaf ongeveer 60 tot 100 euro.Uiteindelijk moeten beide varianten vooraf worden gekoeld.Deze machines roeren alleen.Professionele machines met eigen koeling kosten al snel meer dan 1000 euro.De goedkope versie werkt, maar slechts voor één drankje per stuk.Meerdere porties en regelmatig genieten kan alleen met de grote machines.Een tip: het is veel ruimtebesparend en goedkoper om met de eenvoudigste middelen je eigen slushie te maken.Meng eenvoudig water met siroop en giet het in de ijsblokjesvorm.Na een nacht in de koelkast worden de blokjes vervolgens geplet en afgevuld in een glas.Afgerond.Verpletteren werkt al met een theedoek en een hamer of een ijsblokjesbreker vanaf zo'n 15 euro.Je hoeft niet veel geld uit te geven om in de zomer af te koelen met koude dranken of zoetigheden.Uiteindelijk is het echter altijd de vraag hoeveel moeite je er in wilt steken.Hoe handiger het moet zijn, hoe duurder de benodigde gadgets meestal zijn.IJsmachines zijn geweldig, maar in onze optiek zijn ze alleen de moeite waard als je ze regelmatig gebruikt en graag creatief bezig bent.Als het gewoon een kwestie is van snel en goedkoop een bolletje ijs halen, ben je beter af met goedkoop ijs van de discounter.De situatie is vergelijkbaar met ijsblokjes.Als deze alleen voor een feestje nodig zijn, kun je beter eenvoudige ijsblokjesvormen of kant-en-klare ijsblokjes uit de supermarkt gebruiken.Als je je drankjes regelmatig koel wilt houden met ijs, is het de moeite waard om te kopen.Onze ijsblokjesmaker draait momenteel dagelijks.Wil je jezelf op een andere manier opfrissen, dan raden we onze gids De grappigste zomergadgets: van praktisch tot vreemd tot levensbedreigend aan, fans om de zomerhitte tegen te gaan en autogadgets voor zomer en vakantie.- De links gemarkeerd met zijn commissielinks (affiliate links).Als via een dergelijke link een bestelling wordt geplaatst, ontvangt TechStage een commissie.Dit brengt voor de koper geen extra kosten met zich mee.