Even je fiets in de stalling zetten en dan een week wachten voordat je hem weer mee kan nemen | De Utrechtse Internet Courant

2022-05-06 18:51:55 By : Mr. Jayce Zeng

Wie erachter zit is niet duidelijk, maar slachtoffers van de dadendrang van mensen met een kettingslot zijn een week lang de pineut bij Utrechtse fietsenstallingen. “We moeten voorkomen dat er misbruik van wordt gemaakt door derden.”

Het overkwam Utrechter Mart Lier (23). Toen hij  op een zondag terugkwam na een feest in Amsterdam om zijn fiets uit de stalling te halen, trof hij een voor hem onbekend slot om zijn fiets aan. Enigszins verbouwereerd ging hij naar de bewaking van de fietsenstalling met de vraag of ze het slot konden verwijderen. Tot zijn verbazing kreeg hij te horen dat dit niet mogelijk is. Medewerkers mogen niet aan andermans spullen komen.

Er moet een week overheen gaan voordat de fiets mag worden opengebroken door de medewerkers van de stalling. “Zelfs in een bewaakte fietsenstalling is je fiets niet veilig,” grapt Lier. “Maar het is wel echt irritant. Je merkt pas hoe vaak je een fiets gebruikt als die er niet is. Nu moet ik steeds betalen voor het OV.” Ook de stallingskosten lopen op. De beveiliging liet aan Lier weten dat een dergelijke situatie twee tot drie keer per week voorkomt. Ze vermoeden dat het gaat om dronkaards die hun slot om de verkeerde fiets doen. Na vijf dagen kreeg hij een ov-fiets te leen en na een week werd zijn fiets losgemaakt.

Volgens Bertha Wever, district manager voor NS Fiets, komen situaties waarin een vreemd slot om een fiets hangt niet vaak voor. “Om te voorkomen dat in zulke situaties misbruik wordt gemaakt door derden, hanteren we zoveel mogelijk het beleid dat we voeren bij vermissing van sleutels. De medewerkers in de stalling volgen dan een standaard procedure waarbij zij –ter bescherming van de eigenaar- altijd om een identiteitsbewijs en naw-gegevens zullen vragen.”

De zware kettingsloten mogen en kunnen door de medewerkers in de Jaarbeurspleinstalling niet doorgeknipt worden. “Als de eigenaar van de fiets dit toch wil zullen de medewerkers in de Jaarbeurspleinstalling Handhaving van de gemeente inschakelen, die hiertoe wel gerechtigd zijn,” aldus Wever. “Als dit echter betekent dat de fiets langer dan 24 uur in de stalling staat, waardoor de eigenaar moet betalen voor het stallen, kan deze fietseigenaar de kosten voor het stallen van zijn fiets terugvragen via NS Klantenservice.”

Namens de gemeente laat woordvoerder Mara Hoogveld weten dat een slot doorknippen niet zomaar kan. “Voor de gemeentelijke stallingen geldt: in het uitzonderlijke geval dat er zich een probleem voordoet met een slot, kan een partij die bereid is om een slot door te knippen, zoals een fietsenhandelaar, de klant een formulier laten ondertekenen waarbij ook de ID’s gekopieerd worden. Op die manier wordt de ‘slot openknipper’ gevrijwaard van eventuele vervolging indien er toch sprake blijkt te zijn van diefstal. Het doorknippen van een slot kan natuurlijk niet zomaar.”

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

De nieuwe editie van de DUIC krant is uit en ligt verspreid door de hele stad. Lees hem hier of haal het op in de stad.

Lees de laatste editie her »