Soester betrokken bij stelen katalysator: bladblazer moest lawaai maskeren | Nieuws uit de regio Soest

2022-06-18 15:45:21 By : Ms. Kitty Ji

BAARN/SOEST Een 49-jarige man uit Baarn is door de politierechter in Lelystad veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur en een maand cel voorwaardelijk. De man probeerde op 17 september vorig jaar bij theehuis De Wintertuin een katalysator onder een auto te stelen. Zijn minderjarige zoon stond even verderop met een bladblazer om het geluid van het slijpen te overstemmen. Ook een Soester was betrokken bij de poging tot diefstal. 

De Baarnaar vertelde de rechter dat hij in die periode geldproblemen had. ,,Ik leefde praktisch op straat.” Het edelmetaal in katalysators levert best wat geld op door het wereldwijde tekort aan grondstoffen. En omdat zijn zoon bij hem was komen wonen na het overlijden van zijn moeder, had hij dringend geld nodig.

‘S NACHTS OOK ,,Even een krikkie onder de auto en dat ding er onderuit sleutelen.” Het leek zo gemakkelijk, zei de Baarnaar. Een bladblazer moest het geluid van de haakse slijper maskeren. ,,Want een katalysator onder een auto verdwijnen, maakt veel lawaai op klaarlichte dag natuurlijk”, merkte de rechter op. ,,Ja”, antwoordde hij. ,,Maar ’s nachts ook hoor”, voegde hij er aan toe.

Een katalysator onder een auto verdwijnen, maakt veel lawaai op klaarlichte dag natuurlijk. ‘Ja’, antwoordde hij. Maar ’s nachts ook hoor

Een passant vertrouwde het zaakje niet en belde de politie. Bij de diefstal was ook nog een man uit Soest (29) betrokken. De drie konden een paar honderd meter verderop in de kraag worden gevat.

Ze zouden eerder ook al hebben toegeslagen in Harderwijk. Een getuige zag hoe de het trio kwam aanrijden, onder de auto van haar buurman doken en er ‘iets’ onderweg haalden. Ze noteerde het kenteken van de bus -die van de Soester was- en maakte een foto van de dieven.

De Baarnaar bekende beide diefstallen. Hij heeft een flink strafblad, maar hij vertelde ter zitting dat hij zijn leven inmiddels weer op de rit begint te krijgen. Hij heeft een baan nu en er wordt gewerkt aan een aanvullende uitkering en huisvesting.

De straf van de rechter was conform de eis van de officier van justitie, die de diefstallen ‘ontzettend brutaal’ noemde. De man uit Soest kreeg dezelfde straf opgelegd als zijn kompaan. De zoon werd eerder door de kinderrechter al veroordeeld voor zijn aandeel.

SOEST De termijn waarop voetballers van club kunnen wisselen is voorbij. Het was op de laatste dagen voor het sluiten van de overschrijvingstermijn weer ouderwets druk en romme..

SOEST (ANP) Wolven vinden steeds meer hun weg naar Nederland. Vijftien wolven hebben op dit moment in Nederland een territorium gevonden. Onder deze roofdieren zijn vier paren..

SOEST De eerste vergadering met het nieuwe college, waarbij ook besluiten worden genomen door de nieuwe gemeenteraad, is donderdag 23 juni.

Direct een melding bij belangrijk nieuws?

Druk dan op onderstaande knop om gratis push notificaties in te schakelen.