Tegeltrends 2020: zelliges, cementtegels en glitters | Het Kompas Hardinxveld-Giessendam | Nieuws uit de regio

2022-05-14 03:43:16 By : Ms. Carol Wang

H'VELD-G'DAM Zin om deze zomer tegelwerk te vervangen? Dan heb je meer keuze dan ooit. Wat zijn de tegeltrends in 2020?

H'VELD-G'DAM Zin om deze zomer tegelwerk te vervangen? Dan heb je meer keuze dan ooit. Wat zijn de tegeltrends in 2020?

Liefhebbers van bijzonder tegelwerk kunnen kiezen voor de handgemaakte zelliges (spreek uit op z’n Frans: zeelliezjes). Deze geglazuurde kleitegels vinden hun oorsprong in Marokko. Karakteristieken aan de tegels zijn onder meer de met een beitel gekapte randen, subtiele onderlinge kleurverschillen en onregelmatige vormen. Zelliges worden al eeuwenlang gemaakt. Met zelliges kun je dan ook een levendige tegelwand realiseren met een tijdloze uitstraling.

HERGEBRUIK De tegels werden onder matige arbeidsomstandigheden geproduceerd. Ook de onderlinge kwaliteit kon te wensen overlaten. Om een betere en vooral constante kwaliteit te bieden, besloot het Nederlandse De Tegel BV zelf een atelier in Marokko te bouwen met ondersteuning van de Nederlandse overheid. In dit atelier maken de arbeiders de handgemaakte zelliges onder betere arbeidsomstandigheden en tegen een eerlijk loon, aldus De Tegel BV. Ook aan het milieu is gedacht: verwerking van gifvrije pigmenten uit Europa en naar eigen zeggen hergebruik van zo’n 95 procent van het productieafval.

Dit artikel is een samenwerking met mediapartner KlusVisie. De komende tijd zult u meer van deze artikelen lezen op deze website.

SPEELS Tegenwoordig kiezen velen voor strakke interieurs. Verwerkt in bijvoorbeeld een tegelwand achter het aanrecht kunnen zelliges deze strengheid speels onderbreken. Zo’n wand valt op door de smalle voegen van 1 tot maximaal 2 mm. Die 2 mm is noodzakelijk bij een zelligeswand in de badkamer. Je kunt de tegels ook zonder voeg zelf plaatsen of laten plaatsen, als deze niet belast worden door vocht. Bij zwaardere belasting heeft voegwerk de voorkeur, om te voorkomen dat randen beschadigd raken.

ZELF TEGELEN Zelliges zijn geschikt voor doe-het-zelvers die een tegelwand met een ambachtelijke uitstraling willen realiseren. Zij kunnen de tegels op maat maken met een tegelsnijder, een haakse slijper en desgewenst plakken met tegelkruisjes. Tip: werk vanuit het midden, dan heb je minder snijwerk. Wil je een wat vlakker resultaat, gebruik dan een plank waarmee je meerdere tegels tegelijk kunt aandrukken in het lijmbed. De dealers van De Tegel BV leveren een handleiding bij de tegels.

Cementtegels. - Jaap van Rijn

CEMENTTEGELS Ook terug van nooit helemaal weggeweest: de handgemaakte cementtegel, destijds bedacht als betaalbaar alternatief voor porseleinen tegels. Zo’n 100 jaar geleden waren deze tegels met Art Deco- en Jugendstil-patronen erg populair. Tegenwoordig waarderen mensen de natuurlijke patsen van cementtegels die een vloer of tegelwand een authentieke uitstraling geven. Cementtegels prikkelen ook de creativiteit omdat je er kleurpatronen mee kunt realiseren.

GLITTEREFFECT Nog steeds gewild: mozaïek in de badkamer, keuken of in het toilet. Ook bij de fabricage van deze tegelmatjes staan producenten niet stil. Om het tegelwerk beter te laten uitkomen, biedt producent PCI sinds kort zo’n 400 voegkleuren en in kleur bijpassende siliconenkit. Met een kleurenscanner bij de leverancier zijn de kleuren nauwkeurig te bepalen.

Metaalachtige accenten in het interieur is een trend die ook in tegels terugkomt. Wie een glittereffect waardeert, kan met de keuze voor de kleurvoegen van PCI glanzende metallic chips met de kleuren koper, zilver en goud laten instrooien. De chips zijn leverbaar in een fijne en een grovere versie. Deze chips en de voegkleuren worden via de gespecialiseerde vakhandel aangeboden. Wie voor dit tegelwerk kiest, zal dus waarschijnlijk een vakman of vakvrouw in de arm moeten nemen.

Om het tegelwerk beter te laten uitkomen, biedt producent PCI sinds kort zo’n 400 voegkleuren en in kleur bijpassende siliconenkit. - Jaap van Rijn

SCHIMMELVRIJ De voegen zijn van epoxy, een materiaal dat doorgaans langer goed en schimmelvrij blijft dan voegen op cementbasis. De reden waarom veel vakmensen toch niet voor epoxyvoegen kiezen: dit kleverige materiaal is lastiger verwerkbaar. Met PCI-epoxy moet dit verleden tijd zijn. Want deze epoxy heeft de eigenschappen van een cementvoegmiddel. De epoxy laat zich ook eenvoudig inwassen. En speciaal epoxygereedschap is bij de verwerking niet nodig.

RELAXT VOEGEN Wie zelf de tegels wil verlijmen en voegen kan kiezen uit vele merken, denk aan onder meer Ardex, Weber, Sopro, Schönox en PCI. Met deze professionele producten kan ook de doe-het-zelver goede resultaten behalen. Zo biedt Ardex een zandarme voegmortel G10 met een paar eigenschappen die de minder ervaren doe-het-zelver van pas kunnen komen. Afhankelijk van de temperatuur blijft de eenmaal met water aangemaakte, smeuïge voegmortel maximaal 30 minuten verwerkbaar. Ben je dan nog niet klaar, dan kun je de mortel nogmaals maar zonder water doormengen. Zo verleng je de verwerkingstijd, wat het voegen tot een meer relaxte klus maakt. Ook met het verwijderen van de cementsluier op tegels heb je de tijd. Want na zeker 30 minuten wachten is de sluier nog steeds eenvoudig verwijderbaar. Ardex G10 is voor de particulier verkrijgbaar via onder meer Bol.com.

Meer informatie over de kleurenvoegen van PCI of het voegen met mortel? Raadpleeg dan www.klusvisie.nl. Op www.tegelbv.com staat een lijst met dealers van zelliges.

Wat is KlusVisie? De klusser die geen uitdaging uit de weg gaat en op zoek is naar de laatste klustrends, onderhoudstips en (ver)bouwweetjes, leest KlusVisie. De enthousiaste redactie bestaat uit een netwerk van ervaren vakmannen en -vrouwen die praktische tips geven om snel de beste klus- en slimste (ver)bouwresultaten te krijgen. Met handige step by step-reportages en duidelijke producttesten kan iedereen direct aan de slag. Kijk voor inspiratie en meer informatie op www.klusvisie.nl.

HARDINXVELD-GIESSENDAM De vierde elektrische pont voor over het Noordzeekanaal, de NZK Pont 103, is donderdag 12 mei gedoopt. Inge Keur, commercieel directeur van GVB verr..

BOVEN-HARDINXVELD Volgende week is er na twee jaar weer het schoolkorfbaltoernooi voor de basisschoolkinderen van Hardinxveld-Giessendam. Ruim 400 kinderen gaan uitmaken w..

HARDINXVELD-GIESSENDAM Iedereen is woensdag 18 mei welkom om te genieten van een overheerlijk snackmenu bij de Aan Tafel in de Peulenhof aan de Venusstraat 1a in Hardinxvel..

HARDINXVELD-GIESSENDAM Door heel Hardinxveld worden de komende tijd zeker twaalf nieuwe bankjes geplaatst. Daarvoor ziet de gemeente voldoende mogelijkheden, nadat ze eerd..

Hardinxveld-Giessendam zet zich in voor Oekraïne

Myrthe Koning brengt haar eerste prentenboek uit

Fietsje gevonden langs slootkant in Hardinxveld; hulpdiensten rukken uit

Brechtje (14) gaat schitteren bij Feyenoord

Gemeente en provincie pakken samen de handschoen op

Vierde elektrische Noordzeekanaalpont in Hardinxveld-Giessendam gedoopt

Het jaar rond - natuur rondom de Giessen (PCOB)

Nienke 6e plaats op Europees Kampioenschap twirlen

Heilige Maagd Maria wereldwijd op Moederdag herdacht

Hardinxveld-Giessendam zet zich in voor Oekraïne

Myrthe Koning brengt haar eerste prentenboek uit

Fietsje gevonden langs slootkant in Hardinxveld; hulpdiensten rukken uit

Brechtje (14) gaat schitteren bij Feyenoord

Gemeente en provincie pakken samen de handschoen op

Vierde elektrische Noordzeekanaalpont in Hardinxveld-Giessendam gedoopt

Het jaar rond - natuur rondom de Giessen (PCOB)

Nienke 6e plaats op Europees Kampioenschap twirlen

Heilige Maagd Maria wereldwijd op Moederdag herdacht

Het lokale nieuws in je mailbox? Dagelijks, wekelijks

Ondernemers uit Hardinxveld-Giessendam kiezen steeds meer voor online marketing

Zo profiteer je optimaal van de online casino bonussen

Mannen zijn tegenwoordig steeds modebewuster

7 tips die het zwanger zijn net even makkelijker maken

Het is niet toegestaan teksten, foto’s of enig onderdeel van deze website over te nemen of te verspreiden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Gemaakt met behulp van